Rychlorecepty, které zvládne (možná) i tvůj pes

Asi každému se občas stane, že přijde domů hladový jak vlk, ale na sporáku ani v lednici žádná hotovka nečeká, a chleba jsi už měla ten den k snídani i ke svačině a potřetí už na něj rozhodně chuť nemáš. V tomhle případě je nejlepším řešením mít po v rukávu pár superrychlých a superjednoduchých receptů. Proto přinášíme beginner-friendly návod na nesmrtelnou klasiku – vaječnou omeletu, a recept na hrníčkový dortík alias mugcake, abys měla čím uchlácholit chuťové pohárky, až tě přepadne chuť na sladké.

 

igor-miske-N0u8bLrB_-g-unsplash

Foto: Unsplash, Igor Miske

Omeleta – jistota na sto způsobů

Omeleta je neuvěřitelně vděčné jídlo. V zásadě si totiž vystačíš jenom s vajíčky (a ty nejspíš najdeš v lednici skoro vždycky) a trochou soli a pak už záleží jen na tvojí fantazii, chuti a repertoáru dostupných ingrediencí.

Postup schválně rozepisujeme tak, aby ho zvládl i naprostý lajk, který si v kuchyni dosud zvládl leda tak otevřít jogurt nebo plácnout plátek sýra na rohlík. Už teď víme, že pro tebe to bude hračka! ;)

 

Na 1 porci budeš potřebovat:

  • 2-4 vejce
  • špetka soli
  • „Co dům dá“: kousek tvrdého sýra, plátek šunky, kousek rajčete nebo papriky, dvě lžičky hořčice, půl avokáda s pár kapkami citronu, čerstvé bylinky jako je petrželka, pažitka, bazalka nebo koriandr

 

Jak na to:

  1. Nejdřív prozkoumej lednici a spíž, co jiného kromě vajec můžeš použít: perfektně poslouží jakýkoliv tvrdý sýr (eidam, cheddar, gouda, parmazán…), šunka, čerstvé bylinky, zelenina – například paprika nebo rajče, avokádo, hořčice nebo třeba pesto.
  2. Na 1 porci si připrav 2-4 vejce (záleží na velikosti vajec a na tom, jaký máš hlad – pokud váháš, vezmi prostě tři). Vyndej si misku nebo širší hrníček a vajíčka do něj rozklepni (bouchni s nimi středně silně o misku nebo do nich lehce klepni nožíkem). K vajíčkům přidej špetku soli a promíchej vidličkou nebo metličkou. V případě, že budeš do omelety přidávat sýr, můžeš kousek rovnou nastrouhat do vajíček (a promíchat).
  3. Připrav si všechny ostatní ingredience, které budeš používat. Plátek šunky nakrájej na kostičky, nastrouhej kousek sýra, zeleninu a bylinky umyj a nasekej nadrobno.
  4. Vezmi pánev (na 3 vejce je ideální pánev přibližně o průměru 20 cm) a ještě než ji rozpálíš, dej na ni trochu másla (cca o velikosti většího lískového oříšku) nebo oleje (toho stačí asi 2 čajové lžičky). Pánev rozpal na středně velkém plameni / středním stupni. Tuk několika krouživými pohyby pánví rozlij po celém dnu (stačí, když udělá takové „cestičky“, dej si ale pozor, aby se omastil i obvod pánve, a omeleta tak šla hladce vyklopit). Jakmile máslo začne pěnit (olej pěnit nezačne – ten nech rozpálit asi tři čtvrtě minuty) a potom do pánve nalij předem připravená vajíčka. S pánví párkrát škubni do několika stran, aby se vajíčka rovnoměrně rozlila po dnu. Potom je nech přibližně minutu v klidu se smažit. Pozoruj povrch a hned jak se dodělá poslední syrový flek, vypni plotýnku a omeletu opatrně přendej na talíř (pokud se nechce odlepit, obkruž ji dřevěnou nebo silikonovou obracečkou (kovovou radši nepoužívej, aby se pánev nepoškrábala).
  5. Omeletu posypej nebo namaž připravenými přísadami (sýrem, šunkou, bylinkami a podobně), přehni napůl nebo stoč do ruličky – a tradá, jde se ke stolu!

Teenin tip: Pokud najdeš doma avokádo, zkus takovou odlehčenou, expres verzi guacamole: rozmačkej půlku avokáda, přidej špetku soli, trošku pepře, pár kapek citrónu a půl nadrobno nasekaného rajčete. Směs potom namaž na omeletu a posyp čerstvým koriandrem. Tahle kombinace je TOP!

 

 

 

Kakaový mugcake (hrníčkový dortík)

Tahle dobrota přijde vhod, když tě zastihne chuť na sladké a nic, co by se dalo rychle rozbalit a prostě zblajznout, není zrovna po ruce.

 

DSC0973-3

Foto: Paleosnadno.cz

 

Na 1 porci budeš potřebovat:

  • 1 vejce
  • 1 vrchovatá lžička oleje nebo másla (pokud najdeš kokosový olej nebo ghee, jedině dobře – pokud ne, můžeš použít třeba slunečnicový olej nebo oliváč)
  • 1 lžíce cukru nebo medu
  • 1/2 dcl kokosového mléka, smetany nebo (ideálně plnotučného) mléka
  • 3 lžičky hladké mouky
  • 2 lžičky kakaa (holandského, ne Granka)
  • Špetku prášku do pečiva (prostě naber trochu prášku na okraj lžičky)

 

Jak na to:

Nejdřív si připrav vhodný hrnek – ideálně nějaký širší o velikosti 2,5 dcl (pozor, aby nebyl o moc menší, těsto by přeteklo). Vymaž ho tukem (třeba tím samým, který použiješ na těsto), aby šel dortík vyklopit.

Potom všechny suroviny smíchej v misce dohladka a přelij do hrníčku. Ten potom vlož do mikrovlnky a peč na plný výkon 70-90 vteřin podle výkonu trouby (pokud váháš, zkus 70 a pak dortík když tak ještě pár vteřin dopeč). To, že je hotový, poznáš tak, že těsto nabobtná a z povrchu zmizí bublinky.

A je hotovo! Teď ho ještě můžeš přizdobit podle chuti třeba nasekanými oříšky, kokosem, lžičkou jogurtu, marmeládou nebo šlehačkou a hned se můžeš pustit do mlsání.

Teenin tip: Mugcake vypadá víc „sexy“ v hrníčku než vyklopený – proto pokud ho připravuješ třeba pro kámošku, můžeš jí ho naservírovat přímo v hrníčku. Takhle se ale zase trochu hůř jí… Jestliže tedy budeš mugcake vyklápět, počítej s tím, že ho budeš muset trošku naaranžovat a nazdobit, aby oči uvěřily, že je to fakt dobrota :).

 

Inspirací pro tento recept byl návod na mugcake na paleosnadno.cz.